Все більше речей з пластику оточують нас. Вони потихеньку просочуються у всі області нашого життя. Навіть у свята святих – кухню, різноманітне пластикове знаряддя потрапило вже досить давно. Потрапило та досить швидко надійно зайняло там своє місце.
Але чи можна довіряти пластику, нехай навіть мільйон раз харчовому і не токсичному? Ось узяти наприклад таку класичну річ, як кухонна обробна дошка. Чи має пластикова дошка хоч якісь переваги перед традиційною дерев’яною?
Звісно ж має! Перелічимо лише деякі з них.
Переваги пластикових дощок.
• Пластикові дошки більш гігієнічні. Пластик, на відміну від дерева, менш пористий матеріал. Тому він не вбирає рідини та запахи. І дуже легко миється як вручну, так і в посудомийній машині. Тому, в принципі, одну дошку з якісного пластику можна використовувати для різних продуктів. Ви можете спочатку нарізати м’ясо. Потім вимити дошку. А потім нарізати на цій же дошці овочі. Продукти не обміняються ні смаком, ні запахами.
• Харчовий пластик не тупить ножі.
• Текстурована поверхня гарантує, що ні дошка, ні матеріал, що нарізається, не ковзатимуть під час роботи.
• Пластик є досить довговічним матеріалом. Він не розбухає від вологи, не лопається і не коробиться від перепадів вологості та температур.
Для чого краще підійде пластикова дошка, а для чого дерев’яна?
Головний недолік деревини у тому, що її важко дезінфікувати. Крім того, дерево може легко вбирати і утримувати харчові запахи. Саме тому дерев’яні кухонні дошки найкраще підходять для нарізки хліба, сиру або фруктів.
Але, наприклад, якщо ви – затятий рибалка або просто любите рибу та морепродукти, вибір підходящої обробної дошки може бути далеко не банальним завданням. Коли справа доходить до морепродуктів, стійкість до запахів та рідин біологічного походження, можливість легкого та повноцінного очищення дошки – досить важливі фактори при виборі. Саме тому, саме пластикова дошка добре підійде саме для таких завдань.
Чи може пластик бути екологічним?
Екологічні проблеми пов’язані з пластиком – давно відома річ. Але багато стереотипів про шкідливість пластику переходить у розряд застарілих.
Наприклад, все більше виготовляється тих же обробних дошок (та не тільки їх) із сучасного екологічно чистого матеріалу – пшеничного волокна. Це – ще один із видів пластику, який виготовляється на 50% із харчового поліпропілену та на 50% із перемеленої пшеничної соломи.
Посуд з подібних матеріалів все більше входить у моду через їхню повну безпечність для довкілля та здоров’я людини. Крім цього пшеничне волокно має і низку інших переваг:
• Матеріал не є токсичним. Він безпечний для людини та середовища. Пластиковий посуд із пшеничного волокна відповідає стандарту BPA-free та безпечний для харчових продуктів. З пшеничного волокна виготовляють навіть дитячий посуд!
• Матеріал витримує температуру від -30 до 120 градусів (протягом 5 хвилин).
• Екологічно чистий пластик із пшеничного волокна відрізняє висока зносостійкість. Він менш схильний до появи подряпин і порізів, у яких може накопичуватися бруд і залишки нарізаних продуктів, що є справжньою годівницею для бактерій.
• Цей сорт харчового пластику не має запаху сам і завдяки своїй щільній структурі не вбирає і не зберігає сторонні сторони. Вироби з нього можна мити в посудомийній машині, все відмиється легко та якісно.
Так, прогрес не стоїть на місці. Постійно з’являється щось новеньке та корисне. Навіть на кухні. У цікаві часи живемо, що не кажіть!
Свежие комментарии