Літній сезон — це час пікніків та активного відпочинку на природі. Шашлик на багатті — головний гість таких вечірок. Проте мʼясо може легко зіпсуватися, якщо його пересолити, пересушити чи вибрати невдалий маринад під нього. Існує безліч варіантів маринування м’яса на шашлики, щоб воно було соковитим, ароматним та ніжним. Розглянемо найсмачніші!
Маринад для ніжної та пікантної курки
Курка рідко використовується для шашлику, а дарма. Її м’ясо смачне, дієтичне та готується швидко. Річ у тім, що не всі знають, як маринувати шашлик із курки, щоб не пересушити його. Маринування займає менше часу, особливо з ідеальним соусом. Кефірна заправка — найкращий вибір, коли кефір додається у співвідношенні 1:2 до м’яса. У готову суміш також додають цибулю кільцями, сіль, перець та будь-які інші улюблені приправи. Достатньо від однієї до трьох годин для насичення мʼяса маринадом.
Купити якісне свіже м’ясо, спеції, соуси та інші інгредієнти для маринаду можна в мережі магазинів METRO. А з оптокультурою від METRO робити це буде ще вигідніше. Деталі за посиланням: https://www.metro.ua/chomu-metro/tsinovi-perevahy-vid-METRO/KUPUYTE-BILSHE-SHCHOB-PLATYTY-MENSHE.
Овочевий маринад на молоці
Якщо ви хочете спробувати щось незвичайне, замочіть м’ясо у молоці та овочах. Вам знадобляться дві склянки молока, кілька зубчиків часнику, по одному помідору та болгарському перцю, чотири ложки цукру, сіль, перець та будь-які спеції, які ви забажаєте. Молоко зі спеціями кип’ятять, а овочі та м’ясо нарізають. Молоко додається до м’яса, коли охолоне. Курка маринується приблизно чотири години, свинина чи яловичина маринуються довше.
Пивний маринад
Пиво — ще один улюблений вид маринаду. З його допомогою свинина стане м’якою, соковитою та з ароматом хліба. На 1,5 кг м’яса потрібно 0,5 л пива. Можна додати лавровий листочок, сіль, перець та цибулю собі до смаку. Додайте пиво у велику каструлю з м’ясом і залиште в холодильнику на 5–10 годин. Пиво також можна додавати до шашлику, поки він смажиться.
Корисні поради щодо приготування маринадів
Якщо ви вже випробували традиційні рецепти маринаду, можете скуштувати інші інгредієнти, такі як мед, гірчиця, бальзамічний оцет, квас, соєвий соус тощо. Ви можете створити оригінальний рецепт смачного маринаду для шашлику, поєднавши ці продукти.
Ось кілька корисних порад як для початківців, так і для досвідчених поціновувачів шашлику:
- Для шашлику найкраще підходять свинина, яловичина чи баранина, рідше — риба та курка. Вибирайте м’ясо з невеликою кількістю жиру та кістки.
- Якщо м’ясо має жирну шкірку, кістки чи великі шматки жиру, видаліть їх. Наріжте м’ясо на порційні шматки приблизно однакового розміру.
- Не забудьте про маринад. Можна використовувати поєднання лимонного соку, олії, спецій (паприки, чорного перцю, кмину) і дрібно нарізаної цибулі або часнику. Замочіть м’ясо у маринаді на кілька годин, а краще на ніч. Так воно стане ніжним і в приготовленому вигляді само танутиме в роті.
- Перед нанизуванням м’яса на шампури варто його обмазати олією і заздалегідь обсмажити для створення хрусткої скоринки. Це збереже соковитість м’яса всередині.
- Страва готова, коли м’ясо має золотистий колір та легкий рожевий відтінок на розрізі. Уникайте пересмажування, щоб не пересушити м’ясо.
- Соліть шашлик після смаження, оскільки сіль може зробити його надто сухим.
- Готовий шашлик можна прикрасити зеленню, нарізаною цибулею, лимонними кільцями або іншими овочами на ваш смак.
- Після зняття з мангала дайте шашлику трохи відпочити, накрийте його фольгою та залиште на кілька хвилин.
Пам’ятайте, що шашлик і маринад до нього — це кулінарний творчий процес, що потребує певного часу та терпіння. Насолоджуйтесь готуванням та смакуйте готовою стравою з друзями та родиною!
Свежие комментарии