Якісна кавомашина дозволяє отримати смачний, ароматний напій зі щільною пінкою на кшталт того, що подають у хороших кав’ярнях. На відміну від кавоварок, такі прилади самостійно перемелюють зерна і готують каву за мінімальної участі людини.
У цій статті фахівці магазину техніки Avic розповідають, на що потрібно звертати увагу під час покупки ідеальної кавомашини https://avic.com.ua/kofevarki.
Критерії вибору кавомашини для дому та офісу
Тип використовуваної кави
Усі кавоварки готують напій із зерен. Крім них багато моделей можуть працювати і з уже меленою кавою. Якщо вам важлива можливість вибору типу кави, вибирайте універсальні моделі. На капсульні кавомашини потрібно звернути особливу увагу. Це досить рідкісні моделі, вони готують ідеально вивірене еспресо на одну чашку. Однак відсутність різноманітності напоїв та вартість капсул роблять такі агрегати не дуже популярними.
Тиск
Більшість кавомашини мають тиск 14-15, рідше 19-20 бар. Цього достатньо, щоб приготувати добре зварений еспресо. А от якщо тиск нижчий за 14 бар, готовий напій буде більше схожий на звичайну чашку кави.
Об’єм баків для води, кави та відходів
Цей параметр важливий, якщо ви шукаєте кавоварку для офісу. Якщо ємності будуть невеликими, доведеться часто заливати воду, висипати кавову суміш та зерна. Варто розуміти, що наповнення та чищення кавомашини в офісних умовах є досить незручним. Також пам’ятайте про обов’язкове зняття бункера, щоб залити воду. Кавомашина не герметична. Якщо в неї потрапить вода, вона може зіпсуватись, і це негарантійний випадок.
Матеріал жорен кавомолки
Жорна бувають керамічними або сталевими. Обидва варіанти добре перемелюють каву і коштують приблизно однаково. Але все ж таки різниця між ними є.
Сталеві жорна міцні та не бояться попадання до них сторонніх предметів, наприклад, камінчиків, які можуть бути присутніми в недорогих кавових зернах. З іншого боку, якщо потрапить вода, вони іржавіють. Також сталеві жорна можуть перегріти каву. Однак такий варіант можливий, якщо готувати дуже багато чашок на день. Вдома або в невеликому офісі жорна просто не встигнуть нагрітися.
Керамічні жорна не бояться води, тому не заіржавіють. Однак, якщо в них потрапить сторонній предмет, легко можуть зламатися. Якщо ви використовуєте модель з керамічними жорнами, ретельно стежте за тим, які зерна для кавоварки купуєте.
Зауважимо, що і керамічні, і металеві кавомолки працюють приблизно з однаковим рівнем шуму. Чим вища швидкість помелу, тим гучніша кавомашина.
Кількість ступенів помелу
Помел зерен впливає на екстракцію – процес вилучення з кави всіх його речовин. Саме вона визначає смакові та тонізуючі якості напою. Чим більший помел, тим повільніше відбувається екстракція, і навпаки.
Якщо процес пройшов недостатньо якісно, кава виглядає бляклою. Пінка на еспресо буде білястою і рідкою, а смак такого напою – кислуватим.
Контроль міцності кави
Можливість вибрати міцність дозволяє більш точно налаштувати кавоварку і отримати ідеальний смак напою. Також опція стане в нагоді у випадку, якщо приладом користуватимуться кілька людей з різними смаковими уподобаннями.
У доступних моделях міцність налаштовується шляхом зміни температури або часу приготування. Екстракція змінюється, що впливає смак напою.
У дорожчих кавомашинах міцність регулюється зміною дози кави за постійної температури і часу заварювання. Це допомагає отримати багатший смак.
Налаштування температури
Ще одна корисна опція для тих, хто любить напої різної температури. Слід враховувати, що можна впливати лише на температуру води в бойлері. Готовий напій буде на 20–25 °С холоднішим.
Багато баристів радять виливати першу чашку, тому що кава, швидше за все, буде недоварена. Це обумовлено тим, що приладу потрібен деякий час, щоб добре розігрітися.
Додаткові параметри вибору кавомашини
Знімний або незнімний заварювальний блок
Заварювальний механізм потрібно періодично знімати та промивати водою. Один раз на 300-500 приготовлених чашок кави слід проводити глибоке чищення заварного блоку від кавових масел із застосуванням спеціальних таблеток.
Наявність підігріву чашок
Якщо каву наливати в холодну чашку, вона втратить частину своїх смакових якостей, а також температуру. Деякі кавомашини автоматично підігрівають чашку, щоб напій був ідеальним. Втім нагріти чашку можна, обполоснувши її окропом, тому наявність підігріву не є обов’язковою.
Дисплей
Кавомашини можуть мати маленькі або великі екрани. На останніх, крім написів, є зображення напою, що помітно спрощує пошук потрібного режиму.
Керування може здійснюватись за допомогою сенсорного дисплея або кнопок. Також ряд моделей дозволяє самостійно створювати рецепти кави, які запам’ятає прилад.
Чищення від накипу
Кавомашини оснащені функцією автоматичної декальцинації. У кожного апарат своя специфіка, тому уважно читайте інструкцію, як почистити кавомашину від накипу.
Щоб прилад своєчасно повідомляв про необхідність декальцинації, важливо правильно виставити жорсткість води, яка використовується, дотримуючись вказівок виробника.
Висновок
Щоб вибрати хорошу кавоварку, потрібно звертати увагу на її можливості в приготуванні напою. Зверніть увагу на кількість ступенів помелу, наявність регулювання міцності та температури, можливості готувати каву за своїм рецептом. Також враховуйте, наскільки зручно доглядати прилад та скільки місця він займає.
Якщо потрібна допомога у виборі кавоварки, звертайтеся до фахівців Avic. В магазині техніки та гаджетів представлені кавомашини Smeg, Delonghi, Philips, Saeco, Krups та інших брендів.
Свежие комментарии