Вибір правильних кухонних ножів для домашньої кухні може стати складним завданням. У світі існує величезна різноманітність ножів різних типів, розмірів, виготовлених з різних матеріалів, віднесених до різних цінових категорій.
Для новачка (чи просто звичайної людини) все це може стати причиною справжнього головного болю. Зрозуміти, який ніж підійде саме вам, може бути непросто.
Як ця стаття допоможе вам?
Мета цієї статті – надати вам базові знання та рекомендації щодо вибору кухонних ножів для вашої домашньої кухні. Ми розберемося у різноманітності типів кухонних ножів та виявимо основні критерії їх вибору. Зрештою, ви зможете зробити усвідомлений вибір та придбати ножі, які підходять саме для вашої кухні, не відволікаючись на рекламу та думки сторонніх мешканців інтернету та “реалу”.
Загальна концепція підбору ножів для домашньої кухні
Вибір кухонних ножів для домашнього використання потребує уважного розгляду кількох ключових аспектів. У цьому розділі ми розберемося з основними критеріями вибору, які допоможуть зробити правильний вибір.
Надійність та довговічність
Одним із головних критеріїв вибору є надійність ножів. Ножі для домашньої кухні повинні бути достатньо міцними та довговічними, щоб ви могли використовувати їх протягом тривалого часу без втрати якості та гостроти.
Якісні брендові ножі, виготовлені з добротної нержавіючої сталі, успішно переносять десятиліття щоденної експлуатації і часом навіть переживають своїх власників.
Причому, у наш час подібний ніж можна купити за дуже розумні гроші. Головне, усвідомити для себе, що кухонний ніж – серйозна покупка, яку роблять на довгі роки. Тут не варто розмінюватися на дрібниці.
Втім, переплачувати ми також не закликаємо. Ви маєте тверезо оцінювати свій бюджет. Трохи докладніше про це нижче.
Простота догляду та використання
Важливо вибирати ножі, які легко миються та піддаються догляду. Деякі матеріали клинка та рукоів’я більш схильні до швидкої втрати якості і вимагають особливого догляду, тому зверніть увагу на цей аспект при виборі.
Так, наприклад, погано оброблені дерев’яні рукояті досить швидко виходять з ладу через вплив води, та різного роду біологічних рідин, якими наповнено багато з інгредієнтів. Це одна з важливих причин відмовитися від купівлі дешевих ножів з дерев’яними руків’ями.
Але тут можливий і зворотний приклад. Наприклад, дорогі ножі з кованої високовуглецевої сталі розраховані в основному на шеф-кухарів професіоналів та мало підходять для домашньої кухні. Високовуглецеві сталі бояться іржі, схильні до утворення сколів при ударах і падіннях, їх досить складно заточити, не маючи спеціального обладнання та навичок.
Все це – плата за феноменальну гостроту та унікальні робочі характеристики. Професіонал, який працює на кухні дорогого ресторану, знає, заради чого він іде на такі жертви. На домашній кухні такий ніж буде дещо надлишковий. Набагато розумніше буде купити ніж із якісної нержавіючої сталі типу AUS-8, VG-10, 3Cr13, 440С або 1.4116.
Ціна та доступність
Кухонні ножі доступні в дуже широкому ціновому діапазоні. Визначте свій бюджет заздалегідь та вибирайте ножі, які відповідають вашим фінансовим можливостям. Пам’ятайте, що іноді якість ножів може бути вищою, чим ціна. Але щоб знайти такий ніж, потрібно витратити деякий час.
Звичайно, варто хоча б мінімально розібратися у темі. Почитати статті (наприклад, нашу), переглянути огляди. При цьому, ми рекомендуємо не надто довіряти фото в інтернеті і намагатися побачити ніж на власні очі та потримати його у своїх руках.
Немає кращого способу оцінки ножа, чим особистий контакт з предметом. І головними критеріями оцінки завжди повинні бути саме ваш смак, саме ваш комфорт і ваш гаманець.
Зрештою, ніж ви купуєте саме для себе. Це особливо важливо, якщо зважити на те, що ми рекомендуємо орієнтуватися на довгі роки його подальшої експлуатації.
Вже потім, коли ви набудете деякого досвіду, ви знатимете який бренд і якого типу ножі підходять і подобаються саме вам.
Ще одна маленька порада: до ножів на клинках яких не вказані ім’я бренду і марка сталі краще ставитись з підозрою. Виробники “ноунейм” продукції часто економлять на якості матеріалів та термічної обробки сталі. Ножі такі часто і зібрані вкрай хлипко і гостроту втрачають дуже швидко. Працювати таким ножем – одна мука.
Базові ножів для використання на домашній кухні
У цьому розділі ми обговоримо, які типи ножів найбільш корисні для домашньої кухні та як зробити правильний набір ножів залежно від ваших потреб.
Шеф-ніж (кухарський ніж)
Цей ніж вважається основним інструментом на сучасній кухні. Він дійсно універсальний і підходить для нарізки, рубки та подрібнення самих різних продуктів.
Якщо ви багато готуєте з натуральних інгредієнтів, обробляєте велику кількість овочів та м’яса, цей ніж справді буде вам корисним. Кількість способів його застосування дійсно безмежна і ми рекомендуємо з ними ознайомитись.
Шеф-ніж має довгий широкий кллинок і досить важкий. Профі вважають, що чим більший і важчий такий ніж, тим краще. Але ми все ж рекомендуємо орієнтуватися на ваші фізичні можливості, ваше особисте відчуття комфорту та габарити вашої кухні.
Сантоку
Японський аналог європейського шеф-ножа. Легший та простіший у застосуванні. Дуже зручний нож, що дозволяє робити рівні, добре контрольовані розрізи.
Завдяки відсутності спрямованого вперед вістря сантоку вважається куди безпечнішим ножем, чим шеф-ніж.
Завдяки своїй зручності та універсальності сантоку стає все більш популярним у всьому світі. Цей ніж – відмінний вибір для тих, хто любить готувати страви з овочів та морепродуктів. Добре підійде він і для приготування акуратної і красивої нарізки (наприклад, для закусок).
Ніж для чищення овочів та фруктів
Цей невеликий легкий ніж з вузьким лезом та гострим кінчиком ідеально підходить для очищення та нарізання овочів та фруктів, видалення насіння з плодів та іншої акуратної та точної роботи.
Ніж для нарізання хліба
Ніж із зубчастим лезом призначений для нарізання хліба, булок та кондитерських виробів, включаючи торти. Також цей ніж відмінно підходить для акуратного нарізання соковитих фруктів типу стиглих помідорів і, навпаки, розпилювання товстокорих плодів на кшталт кавунів, гарбузів, кабачків та динь.
Ніж для нарізання м’яса
Існують різні варіанти цього типу ножів: обробний, обвалочний, філейний. Всі вони будуть корисні вам, якщо ви любите готувати страви з м’яса, птиці та риби. Як правило, усі ножі для м’яса мають довгі, вузькі та гострі клинки, які можуть відрізнятися ступенем жорсткості та вигину леза. Основне завдання ножів цього типу – легке, рівне і акуратне нарізання порцій і шматочків м’яса, акуратне відділення м’яса від кісток з найменшими втратами матеріалу.
Як підібрати корисний та ефективний комплект кухонних ножів
Вибір комплекту ножів залежить від ваших кулінарних уподобань та стилю приготування їжі. Якщо ви часто готуєте певні страви, виберіть набір, який включає потрібні типи ножів.
Наприклад, для вегетаріанців добре підійде набір із сантоку, ножа для чищення овочів та фруктів, а також ножа для нарізки хліба.
Для тих хто любить м’ясні страви рекомендується набір з шеф-ножа, ножа для нарізання м’яса та ножа для нарізки хліба.
Базовий набір з основних трьох-п’яти ножів може бути доповнений більш спеціалізованими ножами в міру ваших особистих потреб. Наприклад, ви можете вирішити, що вам буде корисно придбати ніж для нарізки сиру, комплект ножів для стейків або філейний ніж для риби.
У наступному розділі ми розглянемо, як правильно доглядати ножі, щоб вони служили вам довго і зберігали свою гостроту.
Джерело – https://grossman.com.ua
Останні коментарі