Горілка — міцний спиртний напій, який ферментується та дистилюється з різноманітної сільськогосподарської сировини. Головне в ній — високий вміст крохмалю й цукру.
Традиційно продукт виготовляли з картоплі, однак зараз в інтернет-магазині GoodWine за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/prochie-krepkie/vodka.html переважає горілка із зернових культур, таких як пшениця, кукурудза, овес. Зважаючи на процес перегонки, напій має нейтральний смак і колір, тому прекрасно доповнює будь-який алкогольний мікс.
Основні інгредієнти для виготовлення горілки
Виокремлюють два основні стилі горілки — західний і східний. У класифікації закладено техніку, а не регіон походження. Східний напрямок, який також має назву «крафтовий», зберігає натуральні смакові властивості основних інгредієнтів. Горілка, виконана в західному стилі, проходить подвійну або потрійну фільтрацію, тому має чистий і мʼякий смак. Основний склад залишається незмінним:
- Злаки або овочі. Наприклад, в Україні віддають перевагу пшениці, у Фінляндії — ячменю, а в Польщі — житу. Також використовують виноград або бурякову патоку.
- Вода. Становить близько 70% готового продукту. Лікеро-горілчані заводи зазвичай розташовуються поблизу великих джерел гірської води. Ідеальний варіант — м’яка вода з низькою концентрацією солей, мінералів, іонів. Водночас інноваційне обладнання дає змогу швидко та якісно демінералізувати ключовий компонент, щоб отримати збалансований смак.
- Солодова мука. Використовується як допоміжний інгредієнт. Вона сприяє перетворенню крохмалю на цукор.
- Дріжджі. Якщо в минулому виробники покладалися на органічні мікроорганізми, що переносяться повітряним шляхом, то зараз використовуються комерційні дріжджі. Зазвичай — пивні.
- Смакові добавки. Натуральні ароматизатори використовуються на кінцевих стадіях виробництва, коли йдеться про ароматизовану горілку. Найпопулярніші варіанти варіюються від трав і спецій до фруктів і ягід. Класичні приклади: червоний перець, імбир, полуниця, малина, ваніль, шоколад, зубрівка. Також західні компанії практикують використання меду, який пом’якшує спирт, водночас підвищуючи в’язкість.
Класи горілки
Залежно від використаної сировини горілка має різні класи:
- стандарт;
- преміум;
- суперпреміум.
Продукція класу «стандарт» виготовляється за класичним рецептом із додаванням традиційних інгредієнтів. Горілка з позначкою «суперпреміум» — про використання природної води з гірських джерел, а також вдалий маркетинг. Ціна такої продукції висока, однак це аргументується незмінною якістю й дотриманням європейських стандартів на кожному етапі виготовлення.
Останні коментарі